Overweging van zondag 19-7-2015 door p. George Zeegers

Woord van Welkom

Goede morgen, beste mensen, van harte welkom vanmorgen weer in onze viering. Ook in vakantietijd zijn we met velen. Samen om ons te oriënteren op het waarlijk goede leven; samen om te luisteren naar Jezus onze herder.

 

 

 

Overweging

Jezus stuurde zijn leerlingen, de twaalf, op missiereis zoals we vorige week hoorden, nu vandaag horen we dat ze terugkomen en verslag uitbrengen. Jezus  neemt ze mee naar een stille plek om uit te rusten. Het lukt ze niet, want de mensen laten niet af én ze hebben Jezus bij zich en die oog heeft voor mensen. “Ze zijn als schapen zonder herder” horen we Jezus zeggen. Volgende week zouden we horen hoe uiteindelijk Jezus die hele menigte te eten zal geven van 5 broden en 2 vissen, maar wij vieren dan het Titus feest.

Jezus werd steeds bekender en de mensen zochten een herder, iemand die wijze dingen zegt en getuigt van oog en oor voor de mensen en hun situatie.  Echte leiders trekken altijd, spreken met gezag en worden gehoord.  Ieder van ons kent mensen die van groot belang waren in jouw leven en jouw leven hielpen richting vinden.  Vaak heel dichtbij: je moeder of je vader, of een van je leraren op school of een goede directeur of baas.  Een van de doorslaggevende eigenschappen die zo iemand moet hebben is onbaatzuchtigheid. Iemand die naar je luistert en aandacht heeft voor jou in jouw eigen levenssituatie.  De goede herder geeft zijn leven voor zijn schapen, heet het in de bijbels beeldspraak. En Jezus is DE goede herder.  Veel grote mensen uit de geschiedenis hebben inderdaad hun leven gelaten in hun inzet voor de medemens: Gandhi, Martin Luther King en vele anderen. Wij hier hebben pater Titus Brandsma als patroon gekozen. Onze huidige Paus  Franciscus ontpopt zich ook als iemand met gezag.

Onze wereld heeft grote behoefte aan mensen met gezag, want onze wereld verkeert op veel fronten in crisis. De economisch crisis gaat vooral over geld. De crisis zou over zijn maar ze treft  miljoenen mensen in hun welbevinden, in hun eigenwaarde, in hun bestaansmogelijkheden door werkeloosheid: in óns land, maar vooral in de zuidelijke Europese landen, en wereldwijd. De grote stroom vluchtelingen toont een onvermogen wereldwijd om goederen, voedsel, gezondheidszorg en levensbehoeften te delen, terwijl er nog steeds voldoende is voor elke mens. Het verhaal van Jezus die 5000 man te eten gaf van 5 broden en 2 vissen, gaat precies daarover. Geven jullie ze maar te eten is Jezus’ woord tot zijn leerlingen in dat verhaal, en er bleven twaalf volle korven brood over.

De afschuwelijke crisis in de Islam, wereldwijd, daar hebben wij geen antwoord op, maar wat duidelijk ontbreekt is een erkende herder, die zorgt, ook in de Islam. Onbaatzuchtig.

Onze herder is Jezus. Hij wijst de weg en ging  voor.

Wij lezen hier elke week uit ons heilige boek, beste mensen, omdat het teksten zijn die gaan over óns, voor ons geschreven. Dat kan heel ongemakkelijk  zijn. Voor mij die hier ben aangesteld als voorganger en herder van onze kleine kudde, zijn de woorden van het evangelie heel direct rakend. Maar voor ons allemaal, waar wij allemaal –ieder op eigen plek – in verantwoordelijkheid zijn gesteld; verantwoordelijk voor elkaar en voor de wereld waarin wij leven.  Wij worden hier steeds opgeroepen te worden als Jezus, die mens van God; geroepen in zijn voetstappen te gaan, herder te wezen voor ieder en alles wat op onze levensweg komt.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s