Korte overweging in de gezinsviering van Pasen  2017 door p. Tom Buitendijk

 

In deze viering gingen we van donker naar licht. Zo is vaak onze weg in het leven. Een weg in het donker. Als kinderen boos zijn dan zeggen vader of moeder : “wat kijk jij donker. Heb je een donderwolk in geslikt?” Of als kinderen bang zijn, dan gaan ze in een klein hoekje zitten. Dan doen ze de handen voor de ogen.  Dan is het lekker donker. Maar eens moet je toch weer uit je hoekje komen naar het licht….
Als mensen in de grote politiek domme dingen doen, dan wordt het donker in heel de wereld.  Dan komt er oorlog in vele landen. Dan gaan huizen en scholen kapot. Alle straten liggen vol puin en alle licht is uitgevallen. Het is ’s nachts pikkedonker.  In Syrie en Irak zijn veel steden en dorpen helemaal verwoest. Mensen die daar wonen zien het heel donker in. Ze zien geen uitweg meer uit de ellende. Ook in Nederland hebben mensen vaak zorgen.  Er zijn zieke mensen.  Er zijn arme mensen. Ze maken een donkere tijd mee. Mensen zijn soms ongelukkig. Dat komt door ruzies en jaloezie. Zelf in een heel mooi land als Nederland is het vaak donker. Heel vaak maken mensen het donker voor elkaar.  We doen domme en foute dingen. We doen in het donker ook wel eens stiekeme dingen. Wie in het donker leeft voelt zich vaak alleen. Wie alleen is verlangt naar liefde van een andere mens en naar licht.
In deze Paasviering denken we aan Jezus van Nazareth. Boze mensen deden hem de donkerste dingen aan: ze sloegen hem, dwongen hem een kruis te dragen, daaraan maakten ze hem vast en toen hij dood ging lieten ze hem gewoon hangen. Gelukkig was zijn moeder Maria er en enkele vrienden. Die hebben hem in een donker graf gelegd. Maar niet alleen Maria en de vrienden zorgden voor Jezus. God zelf die alles geschapen heeft en die alles in leven houdt , zegt “ Jezus, jij was zo’n goed mens, jij gaf iedereen zoveel liefde, jij straalde zoveel blijdschap uit, ik geef je een nieuw leven. Een leven van licht, blijdschap, liefde en vrolijkheid.  Daarom zeg ik jou: Sta op en leef.” Dat noemen wij: Verrijzenis. Jezus opgestaan uit de dood.
Niemand heeft God horen spreken en niemand was er bij , en toch geloven wij dat God dat gezegd heeft tegen de dode Jezus. Wij geloven dat omdat we zelf zien dat  wanneer wij doen zoals Jezus deed, er wonderen gebeuren. Jezus zei: laat de kinderen tot mij komen. Hij maakte ze vrolijk en blij. Als grote mensen goed voor kinderen zorgen, dan maken ze geen ruzie en doen ze geen domme dingen mee.  De wereld wordt lichter. Jezus maakte zieken beter: hij liet doven horen, hij liet blinden zien. Als wij aan zieken aandacht schenken dan voelen zij zich door ons een stukje beter. De wereld wordt lichter. Jezus zei: Ik ben het licht van de wereld. Als je wandelt in mijn licht wordt het nooit meer donker. Dan worden alle mensen goed, dan worden alle kinderen mensen van licht.  Daarom hebben wij zojuist een grote Paaskaars ontstoken en gezegd: Licht van Christus.  Voor wie in het licht van Jezus wandelt, voor zo’n iemand wordt het nooit meer helemaal donker. Daarom vraag ik aan alle kinderen en grote mensen: willen jullie wandelen in het licht van Christus? (  Ik hoor niks. Nog een keer. Willen jullie wandelen in het licht van Christus. )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s